Teknoloji

Almanya’dan Ukrayna’ya hava savunma sistemi tedariki

Almanya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’ya 2 adet daha IRIS-T hava savunma sisteminin teslim edildiğini açıkladı.

Bu bağlamda sevkiyatla 1 adet IRIS-T SLS alçak irtifa hava savunma sistemi ve 1 adet IRIS-T SLM orta irtifa hava savunma sistemi teslim edildi. Daha önce de Almanya, Ukrayna’ya 3 adet IRIS-T SLM orta irtifa hava savunma sistemi ve 1 adet IRIS-T SLS alçak irtifa hava savunma sistemi teslim etmişti.

Bu teslimatlarla birlikte Şubat 2022 tarihinde başlayan Ukrayna – Rusya savaşında Ukrayna tarafının güçlendirilmesi amaçlanmakta. Army Recognition tarafından yapılan habere göre bugüne kadar Almanya tahmini yenileme maliyetlerine göre yaklaşık 5.2 milyar euro değerinde askeri ekipman ve muharebe aracı Ukrayna’ya teslim etti. Ayrıca, 10.000’den fazla Ukraynalı asker Almanya’da askeri eğitim aldı.

IRIS-T SL HAVA SAVUNMA SİSTEMİ

IRIS-T SL, Alman Diehl Defense şirketi tarafından üretilmektedir. Sistem; roketler, seyir füzeleri, insansız hava araçları, helikopterler ve avcı uçakları dahil olmak üzere çeşitli alçak ve orta irtifa tehditlerini imha edebilmektedir.

Farklı platformlara entegre edilebilir bir füze lançeri kullanılan sistemde elektro-optik sistemle desteklenebilen bir AESA radarı kullanılmaktadır. Bu bağlamda Taktik Operasyon Merkezi iki operatör tarafından yönetilmektedir. Diğer sistem elemanlarına bağlantı, telsiz veya fiber optik kablo aracılığıyla gerçekleşmektedir.

Ek olarak, Taktik Operasyon Merkezi, üst düzey yönetim veya bilgi yapılarına bağlantı için gerekli veri arayüzlerine ve iletişim seçeneklerine sahiptir.

IRIS-T SLS için düşük oranda modifiye edilmiş bir IRIS-T hava-hava füzesi kullanılmaktadır. Karadan atılan IRIS-T füzeleri 12 km menzil ve 8 km irtifaya sahiptir. Yarı mobil tekerlekli ve paletli platformlarda kullanılabilen IRIS-T SLS’nin M113 ZMA’larda tam mobil kullanımı için de çalışma yürütülmektedir.

IRIS-T SLM için kullanılan füze ise IRIS-T/SLS’ye kıyasla daha büyük bir roket motoru sayesinde 40 kilometre menzil ve 20 kilometrelik bir irtifaya sahiptir. İtme vektörü kontrollü katı yakıtlı motor, füzenin yüksek manevra kabiliyetine sahip hedeflere angaje olabilmesini sağlamaktadır.

Füzede terminal safhaya kadar ısınmaya karşı ayrılan bir şapka ile korunan kızılötesi görüntüleyici arayıcı başlık bulunmaktadır. Arayıcı başlığa ek olarak uçuş sırasında bir veri bağı ile GPS destekli bir atalet navigasyon sistemi ile donatılmıştır.

KAYNAK: DEFENCETURK

gokceadaajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu