Ekonomi

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Finansal göstergelerde iyileşme ve rezerv birikimi yeniden başladı

Investing.com – Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, ekonomi politikalarının etkileriyle birlikte finansal piyasalarda görünümün olumlu yönde değişmeye başladığını belirtti. Şimşek, doğru zamanda atılan adımlar sayesinde yabancı para cinsinden mevduatlara olan talebin azaldığını ifade ederken, ülke risk priminin de düşüş gösterdiğini vurguladı.

Şimşek, özellikle Merkez Bankası rezervlerindeki artışa dikkat çekerek, brüt rezervlerin haftalık bazda 5,8 milyar dolar artış kaydettiğini açıkladı. Bu gelişmelerin rezerv birikiminin yeniden başladığını gösterdiğini belirten Bakan, finansal piyasalardaki iyileşmenin ülke ekonomisinin istikrarına olumlu katkı sunduğunun altını çizdi.

Risk primi geriliyor, dezenflasyon süreci destekleniyor

Bakan Şimşek’in açıklamasında öne çıkan bir diğer önemli gösterge ise ülke risk primi oldu. Credit Default Swap (CDS) olarak bilinen ve ülkenin borçlanma riskini temsil eden bu göstergede düşüş yaşandığına işaret eden Şimşek, bunun yabancı yatırımcı güvenini artıran bir unsur olduğunu dile getirdi. CDS primindeki düşüş, Türkiye ekonomisinin dış şoklara karşı direncinde artışa işaret ediyor.

Açıklamada ayrıca, azalan küresel belirsizlikler ve yurt içi talebin ılımlı seviyeye gelmesinin dezenflasyon sürecine katkı sağlayacağı belirtildi. Tüm bu gelişmelerin Türkiye’nin en büyük ekonomik hedeflerinden biri olan kalıcı fiyat istikrarını sağlamada önemli rol oynayacağı ifade edildi.

Fiyat istikrarı için politika kararlılığı sürecek

Bakan Şimşek, açıklamasının devamında ekonomik programın nihai amacı olan kalıcı fiyat istikrarına ulaşmak için izlenen politikalara kararlılıkla devam edileceğini dile getirdi. Bu kapsamda, sürdürülen ekonomi politikalarının; kur, faiz, maliye ve likidite adımlarında disiplinli bir çizgide uygulanmaya devam edeceğini vurguladı.

Programın temelinde yapısal reformlar ve düzenlemeler yoluyla ekonomik kırılganlıkların azaltılması hedeflenirken, finansal istikrarın güçlendirilmesiyle birlikte büyümenin sürdürülebilir kılınması amaçlanıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığının yol haritasının temel unsurlarının orta vadede sonuçlarını vermeye başladığı görülüyor. Bu kapsamda tüm politikaların, ekonomi yönetiminin belirlediği hedeflere uygun şekilde sürdürülmesi planlanıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu