Yaşam

Herkesin Yazılım Öğrenmesi İçin Adım Adım Kılavuz Sıfırdan Yazılım Nasıl Öğrenilir?

Yazılım öğrenmek isteyip de nereden başlayacağını bilemeyenlerin dermanıyız. Temel yazılım öğrenmek istiyorum ve en azından yazılım hakkında bilgi sahibi olmak istiyorum diyenler için yazılım nasıl öğrenilir konusunda detaylı bilgiyi bu içerikte bulabilirsiniz.

1. Neden herkes yazılım öğrenmeli?

  • Öncelikle mesleğiniz ne olursa olsun ister mühendis olun ister hemşire olun herkes yazılım öğrenmeli veya en az bir programlama dili bilmelidir. Bu işi profesyonelce yapmak zorunda değilsiniz. Ancak yazılım konusunda bilgi sahibi olunması gerektiği konusunda ısrarcı bir kitle var.

  • Neden diye merak ediyorsanız gelişen ve değişen teknolojik dinamikler diyebiliriz. Dünya teknoloji anlamında hızla gelişmeye devam ederken, yazılım ve programlamaya ihtiyaç duyabileceğimiz öngörülüyor.

  • Bu teknolojik dünyaya ayak uydurabilmek için yeni teknolojilere ilgi duymakta fayda var. Öte yandan yazılımcılığın gelecek vadeden bir meslek olduğu da bilinmektedir. Bu yüzden özellikle gençleri bu alana çevirmeye istekli yetişkinler var.

  • Tüm bunların yanı sıra analitik düşünme, mantık geliştirme, eleştirel düşünme ve problem çözme gibi birçok becerinin geliştirilmesinde yazılımlar destekleyici olabilmektedir.

2. Peki yazılım öğrenmeye nereden başlayalım?

  • Geleceğin mesleklerinden biri olan yazılımın uygulanabilir olabilmesi için geliştiricilere ihtiyacı var. Ancak gençler veya yazılımla ilgilenenler öğrenmeye nasıl başlayacaklarını bilmiyorlar.

  • Öncelikle bilgisayar bilgisine sahip olmanız gerektiğinin altını çizelim. Bir eksikliğiniz varsa online kurslar ile kısa sürede tamamlayabilirsiniz.

  • Öte yandan, bilgisayar bilgisine sahip olduğunuzu varsayarsak, yazılım öğrenirken onu geliştirmeniz de mümkündür. Ancak yazılım eğitimi ve teknik geliştirmenin uzun soluklu bir süreç olacağını da hatırlatalım. Bir plan ve tekrarlarla çalışırsanız, muhtemelen sizin için dünyanın en kolay işi olabilir.

  • Ardından, birçok programcının önerdiği gibi, bir programlama dili olarak C++ ile başlayabilirsiniz. Bu size, sınırlı kaynaklar üzerinde çalışan uygulamalar oluşturmak için kullanabileceğiniz bir altyapı sağlar.

  • Bahsettiğimiz programlama dilinde internet üzerinden bir çok görsele ulaşabilirsiniz.

3. Yazılımları nasıl öğrenebilirim?

  • İnternette programlama dillerini ücretli veya ücretsiz olarak öğreten ve kodlama sertifikası sağlayan sayısız kurs var. Arama motorunda karşınıza çıkan sayfalar size çok yabancı geliyorsa yazılımı nasıl öğreneceğiniz konusunda kafanız çok karışacaktır.

  • Temel yazılım eğitiminizi tamamlamanıza yardımcı olacak birkaç kaynağı sizler için paylaşacağız.

  • Uzman tavsiyesi ile derli toplu bir yazılım açıklamasına ulaşmak istiyorsanız, Harvard Üniversitesi’nde Gordon McKay Bilgisayar Bilimleri Uygulama Profesörü David J. Malan tarafından verilen açık erişimli yazılım eğitimine başlayabilirsiniz.

4. İşte yazılıma ilk adım!

  • Bilgisayar bilimi ve programlama sanatına giriş derslerini içeren 14 haftalık kurs programı hem İngilizce hem de Türkçe olarak sunulmaktadır. Bu eğitim atölyesine başlayarak, zaman sınırlaması olmadan yazılıma giriş ve kodlama uygulamalarını öğrenebilirsiniz.

  • Bu kursun öğrettiği dillerin ortasında C, Python ve SQL ile HTML, CSS ve JavaScript yer alır. Merak edenler ve uygulamak isteyenler kurs sonunda yazılıma temel düzeyde hakim olabiliyorlar.

Bu adreste dersin İngilizce anlatımı,

Türkçe versiyonuna buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz!

5. Yazılımla ilgili daha eğlenceli ve anlatması kolay bir macera arıyorsanız:

Ben yazılım öğrenmek istiyorum ama detaylı ve ders anlatımlı anlatım istemiyorum diyenlerdenseniz telefonunuza indirebileceğiniz kolay seviye yazılım uygulamaları eğlenceli ve öğretici olabilir. Örneğin,

  • ‘SoloLearn’ adlı uygulama, oyunlaştırma tekniği ile temelden ileri seviyeye kadar yazılım öğrenmenize yardımcı olabilir.

  • ‘Grasshopper’ uygulaması, tıpkı bulmaca çözer gibi size JavaScript’te nasıl ücretsiz kod yazılacağını öğretebilir.

  • ‘Programming Hero’ uygulaması yeni başlayanların tercih edebileceği kolay bir anlatım diline sahiptir.

6. Yazılım bilgisine sahip olduğunuz bir belgeye sahip olmak istiyorsanız:

Yazılımı öğrendikten sonra sertifika alabileceğiniz kurslar da var. Bunlardan biri de Profesör Malan’ın derslerini içeren ve kullanıcılara sertifikalar sunan ‘CS50’s Introduction to Computer Science’ dersinin web adresi. Ancak, kurs sadece İngilizce dil seçeneği ile sunulmaktadır.

Sertifikalı eğitim kurslarına bu adresten başlayabilirsiniz.

7. Çocuğunuz için bir yazılım öğrenme kursu arıyorsanız:

Her yaştan insanın yazılım öğrenmesi gerektiği düşünüldüğünde elbette çocuklar için eğlenceli ve yeni başlayanları öğrenmelerini sağlayacak çevrimiçi kurslar var. İşte birkaç örnek:

Kodlama Saatleri: Bu dünya çapındaki web sitesi, öğrencilerin bilgisayar bilimlerine adım atmalarına yardımcı olur. Türkçe adı ‘Coding Hour’ olan uygulama, dünyanın her yerinden erişim ile öğrencilerin yazılım öğrenmeleri için ilk adımı atıyor.

Bu adresten ulaşabilirsiniz.

Code.org:Uygulama, ilkokul ve ortaokul öğrencilerine yazılım bilgisi kazandıran eğlenceli bir ders sunuyor.

Bu adresten ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu