İş

İzmirli Firmalar İngiltere’de İş Toplantıları Gerçekleştirdi

Gıda sektöründe hizmet veren İzmir Ticaret Odası’na üye 10 firmadan 15 temsilci İngiltere’nin başkenti Londra’ya giderek toplam 140 iş görüşmesi gerçekleştirdi. İzmirli firmalar, zeytinyağından turşu ve turşu çeşitlerine, makarnadan vegan ve glutensiz ürünlere, kurutulmuş meyve sebzeden uçucu yağlara kadar pek çok ürünü İngiltere pazarına sundu.

İzmir Ticaret Odası (İZTO) tarafından Ticaret Bakanlığı desteğiyle yürütülen, ikili iş toplantıları ve uluslararası düzeyde yürütülen Gıda Bölümünde Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi (UR-GE Gıda) projesi kapsamında İngiltere’nin Londra şehrinde pazarlama faaliyetleri gerçekleştirildi. Etkinliğe, İzmir Ticaret Odası’na (İZTO) üye olan, projeye katılan 10 firmadan 15 temsilci katıldı. Kendisine İZTO 11. Gıda İmalatı ve Toptan Ticaret Kümesi Meslek Komitesi Üyeleri Bülent Dinçkal ve Müfit Yılmaz, Ticaret Bakanlığı Ticaret Uzmanı Dilara Zümreoğlu Tek, İzmir Ticaret Odası Araştırma Geliştirme Uzmanı Şebnem Özkan ve İzmir Ticaret Odası Proje Sorumlusu Sevim Güngörürler eşlik etti.

Toplam 140 iş görüşmesi

Etkinlik kapsamında Londra’daki marketlere ürün tedarik eden büyük gıda toptancıları yerinde ziyaret edildi ve 30 iş görüşmesi gerçekleştirildi. İzmirli firmalar, ticaretini yapmak istedikleri ürünler ve firmaların mal alım koşulları hakkında İngiliz toptancılardan bilgi aldı. Türk firmalarının ürünlerinin Londra pazarı raflarına girmesi için proaktif adımlar atıldı. İzmir’den gelen heyet, ikili iş görüşmeleri için İngiltere pazarındaki alıcılarla da bir araya geldi. Gün boyu süren toplantıda toplam 110 ikili iş görüşmesi gerçekleştirildi.

İzmir’den gelen ticaret heyeti de organizasyon kapsamında bir dizi ziyarette bulundu. TC Londra Büyükelçisi Osman Koray Ertaş’ı ziyaret eden heyete Ticaret Baş Müşaviri Devlet Selim Paslı ve Birinci Sekreter Hande Sevinç Apakan eşlik etti. Büyükelçi Ertaş’ın İngiltere ile Türkiye arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkiler hakkında bilgi verdiği ziyarette, İngiltere ile serbest ticaret anlaşması müzakerelerinde ülkemiz için stratejik önem taşıyan tarım ve gıda dallarına öncelik verilmesi konusunda fikir birliğine varıldı. .

Heyet daha sonra TÜSİAD İngiltere Temsilcisi Dr. Hasan Turunç ile görüştü. Dr. Turunç, özellikle markalaşma konusunda atılması gereken adımlara değindi. İtalya’nın Türkiye’de düzenlediği zeytinyağı turlarının benzerlerinin bu branşta markalaşmaya fayda sağlayacağı belirtildi. Heyet son olarak Avrupa Türk Markaları Derneği Sekreteri Mustafa Köker ile görüştü. Toplantıda potansiyel yatırım fırsatları ve iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesine ilişkin görüş ve öneriler paylaşıldı.

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, İzmir’in gıda sektöründe 2022 yılında 3 milyon 136 bin dolarlık ihracat performansı gösterdiğine dikkat çekerek, “Gıda sektörü, Türkiye’nin lokomotif bölümlerinden biri. Bu nedenle T.C. Ticaret Bakanlığı desteğiyle yürütülen Uluslararası Gıda Sanayii, “Rekabet Gücünün Geliştirilmesinin Desteklenmesi (UR-GE Gıda) projesine büyük önem veriyoruz. “dedi.

Özgener, İzmirli firmaların uluslararası rekabet güçlerini artırarak yeni pazarlara açılmalarına ve ihracat oranlarını artırmalarına öncülük etmeyi hedeflediklerini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yurt dışı pazarlama çalışmalarının, gıda sektöründe ülkemizin ve şehrimizin ekonomik ve ticari tanıtımına da olanak sağlaması amaçlanıyor. Londra ziyareti, İngiltere’nin kısaca Türk iş insanları için önemli fırsatlar sunabilecek bir pazar olduğunu ortaya koydu. orta ve uzun vadede.” – İZMİR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu