Ekonomi

Nureddin Nebati: İzmir İktisat Kongresi’nin ana temasını açıkladı

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, İzmir İktisat Kongresi’nin 100’üncü yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın himayelerinde başlayacak olan İzmir İktisat Kongresi’nin 17 Şubat’ta “Türkiye Ekonomisi Gelişme Yolunda” ana temasıyla toplanacağını bildirdi. Küresel Ekonomik Güç”.

İzmir Valiliği’ni ziyaret eden Bakan Nebati, Valilik ziyaretinin ardından yaptığı açıklamada, İzmir’in ülkenin siyasi bağımsızlığının yanı sıra ekonomik bağımsızlığının da temellerinin atıldığı tarihe yön verdiğini söyledi. “kıdemli ve seçkin”şehirlerinden biri olduğunu vurguladı.

“Siyasi bağımsızlığını ekonomik bağımsızlığıyla pekiştiren tarihi bir kongre”

17 Şubat 1923’te Banka-Han binasında toplanan İzmir İktisat Kongresi’ne İzmir’in ev sahipliği yaptığını ve yeni Türkiye’nin iktisat politikalarının ana sınırlarının burada belirlendiğini kaydeden Nebati, kongrenin Türkiye’nin iktisat politikasını perçinleyen tarihi bir olay olduğunu söyledi. milletin cephede verdiği destansı mücadelelerle elde ettiği siyasi bağımsızlığını ekonomik bağımsızlığı ile birleştirmiştir. Kongre olduğunu açıkça belirtti.

Atatürk’ün sözlerini aktardı

Kongre açılışında Gazi Mustafa Kemal Atatürk,

“Siyasi ve askeri zaferler ne kadar büyük olursa olsun, ekonomik zaferlerle pekiştirilmezse zaferler ayakta kalamaz, kısa sürede solup gider.”

Söylediklerini anlatan Nabati, şöyle devam etti:

“Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, bu yönde, yani ekonomik zaferler kazanmak adına kararlılıkla ilerlemeye devam ediyoruz. Tüm küresel çalkantılara rağmen, ekonomimizi büyümek ve güçlendirmek için aynı inanç ve istekle çalışıyoruz.” İstikrarlı ve sağlıklı bir şekilde.İnsanımıza her gün yeni istihdam sağlıyoruz.Yerli sanayimizi ve tarımsal üretimimizi güçlendirip fırsatlar yaratırken, ihracatta da Cumhuriyet tarihinin rekorlarını kırmaya devam ediyoruz.”

“Kongre değerli dönüm noktalarında buluşuyor”

Kongrenin, 1. İzmir İktisat Kongresi’nin ardından dört kez daha toplandığını ve bu toplantıların ülke ve dünya tarihinde önemli dönüm noktalarında gerçekleştirildiğini belirten Nebati, şunları kaydetti:

“Bugün hem ülkemiz hem de dünya tarihi için yine kritik bir dönüm noktasındayız. Tüm dünya yıkıcı ve küresel bir salgını atlatıp toparlanma sürecine girerken, jeostratejik gelişmelerin de hız kazandığı bir süreçteyiz. gündemde daha fazla yer almakta ve iktidar ve gıda politikalarında istikrar çok daha fazla değer kazanmaktadır. , Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına adım adım ilerlerken, 1. , yani Türk Yüzyılı, İzmir’imizde bir kez daha geniş katılımlı, ruhen ve ruhen bire bir İktisat Kongresi gerçekleştireceğiz.Heyecanla düzenleyeceğimizi ilan ettik.Bu doğrultuda tüm çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İlk kongrenin yapıldığı tarihi binanın yeniden inşasında arkadaşlarımız aslına tamamen sadık kalarak çalışmalarını şevkle sürdürüyorlar.

Kongre tarihi: 17-19 Şubat 2023

Kongrenin yapıldığı tarihi binanın restorasyonu ve bundan tam 100 yıl sonra İzmir İktisat Kongresi’nin aynı yerde yapılması hakkında bilgi veren Bakan Nebati, kongrenin tarihçesi ve içeriği hakkında şöyle konuştu:

Duyarlılığımız, tarihimize, Cumhuriyet dönemindeki kazanımlarımıza ve milletimizin iradesine verdiğimiz önem ve özenin çok açık bir ifadesidir. Sayın Cumhurbaşkanımızın himaye ve katılımıyla 17-19 Şubat 2023 tarihlerinde gerçekleştirilecek olan İzmir Ekonomi Kongresi, Küresel Ekonomik Güç Olma Yolunda Türkiye Ekonomisi ana teması ile toplanacaktır. Bakanlığımızın uyumu ile düzenlenen kongrede, Cumhuriyetimizin birinci yüzyılının ekonomik değerlendirmesi yapılacak ve dünyanın ilk 10’u arasına girme hedefimiz doğrultusunda gelecek vizyonu ortaya konulacaktır. Yüzyıl Türkiye Ekonomileri. Öte yandan küresel ekonominin gündemindeki konular da tartışılacak ve önümüzdeki yüzyıla damgasını vurması beklenen gelişmeler derinlemesine tartışılacak.

“Kongrede 100’den fazla oturum yapılacak”

Bakan Nebati, 100’den fazla oturumun gerçekleştirileceğini belirten kongrede, 4 Mart’a kadar sürecek oturumlarla küresel salgın sonrası ekonomik paradigmada yaşanan değişimden Asya’nın yükselişine, sürdürülebilir finanstan FinTech uygulamalarına ve yapay zekadan inovasyon ekosistemine, iklim değişikliğinden sürdürülebilir çevre ve güç kaynaklarına blockchain teknolojisi. , savunma sanayiden altyapı yatırımlarına kadar pek çok alanda her türlü konunun masaya yatırılacağını açıkladı.

“Yabancı ekonomistler de katılacak”

Kamuoyuna açık olarak gerçekleştirilecek kongreye 150’den fazla akademisyen, iş insanı, bürokrat, basın mensupları, profesyoneller, sivil toplum ve sektör temsilcilerinin katılacağını belirten Nebati, şunları kaydetti:

Önde gelen yabancı iktisatçıların da katılacağı kongreye ülkemiz ekonomisinden ve akademisinden birçok tanınmış isim katılacak. Bu kapsamda 15 farklı ülkeden 30’a yakın yabancı akademisyen ve uzman konuşmacı olarak yer alacak. Kongremizde sadece 2 günde 150 konuşmacı ile kongre kapsamında yapılacak oturumlara, Cumartesi ve Pazar günleri yapılacak oturumlara ise yüzlerce akademisyen, iş dünyası ve sivil kurum temsilcisi katılacaktır. .

“İlerlememize ara vermeden devam ediyoruz”

Bakan Nabati, Gazi Mustafa Kemal Atatürk

Hareketsiz durmak, geriye gitmek demektir… İleri, daima ileri!

söylediklerini hatırlatarak sözlerini şöyle tamamladı:

“20 yıldır Cumhurbaşkanımızın liderliğinde aynı anlayışla güçlü adımlar atıyor, ‘Durmak yok, devam’ mottosuyla durmadan ilerliyoruz. Son 20 yıldır eğitimden sağlığa, mega altyapı yatırımlarından sanayi üretimine, istihdamdan ihracata ve turizme kadar büyük emekler sarf ediyoruz.Ekonomi alanında, çıkarları her zaman gözeterek attığımız yiğit ve isabetli adımlar. 1.İzmir İktisat Kongresi ile milletimizin milli ruhu ile ön planda olduğu, geleceğe yön verme argümanı ile ülke olma yolunda ilerleyen bir ülke konumunda olduğu kanaatindeyim. İlkinden tam 100 yıl sonra İzmir’de yeniden düzenleyeceğimiz iktisat kongresi, Türk Yüzyılını birlikte inşa ettiğimiz bu dönemde önümüze özgün ufuklar açacak ve büyük katkı sağlayacaktır. başka bir aşamaya geçmek için ilerlememize bağlı. sunacak.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu