Haber

4.6 büyüklüğündeki depremde zeminin sıvılaşması uzmanları da şaşırttı.

4.6 büyüklüğündeki depremde dipte sıvılaşma oluşması uzmanları da şaşırttı.

ELAZIĞ – Elazığ’da 17 Şubat’ta meydana gelen depremin ardından Yolüstü köyünde metrelerce uzanan yarıkların zemin sıvılaşması olduğu belirlendi. Elazığ Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Jeoloji Yüksek Mühendisi Burhan Daş, 4.6 büyüklüğündeki depremde meydana gelen sıvılaşmanın kendilerini de şaşırttığını söyledi.

Elazığ’da 17 Şubat günü saat 18:34’te merkez üssü Yolüstü köyü olan 4,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Yerin 7 kilometre altında meydana gelen depremde rastgele bir olumsuzluk yaşanmadı. Depremin ardından Yolüstü köyünde bir metre uzunluğunda yarık oluştuğu görüldü. Oluşan çatlakların ardından Elazığ Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Burhan Daş, Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Kanık ve Elazığ Belediyesi jeoloji mühendisi Özkan Sarısu bölgede incelemelerde bulundu. İlk incelemede riftin fay sınırında taban sıvılaşması olduğu bilimsel olarak belirlendi. Elazığ Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Jeoloji Yüksek Mühendisi Burhan Daş, 4.6 büyüklüğündeki depremde meydana gelen sıvılaşmanın kendilerini de şaşırttığını söyledi.

“Hata veya çatlak değil”

Bölgede incelemelerde bulunan Elazığ Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Jeoloji Mühendisi Burhan Daş, “Vatandaşlarımızın zeminde çatlak mı oluştu endişesini gidermek için yerinde incelemelerde bulunmak üzere olay yerine gittik. Yolüstü köyü Fırat Üniversitesi Jeoloji Bölümü öğretim üyemiz Mustafa Kanık ile yerinde inceleme yapmak üzere görüştük.Elazığ Belediyesi jeoloji mühendisi Özkan Sarısu’dan oluşan bir heyet oluşturduk. , bu sıvılaşma, çatlağın sıvılaşması sonucu zeminin altında yani alt kotta bulunan kum, yer altı su seviyesinde bulunan kumun ise titreşim şeklinde sıvılaşması sonucu meydana gelmiştir. “Vatandaşlarımızın burada tedirgin olmasına gerek yok. Bu bir fay kırılması veya yarığı değil” dedi.

“Tasfiye çoğunlukla 5.5 ve 6 büyüklüklerinde meydana gelen bir olaydır”

Bölgeden numune aldıklarını belirten Daş, “Bu numuneleri bilimsel olarak yeniden inceleyeceğiz. Olağan dışı bir durumla karşılaşılırsa tekrar kamuoyuna bilgi vereceğiz. 4.6 büyüklüğünde bir deprem olması bizi de şaşırttı. yeni alüvyonlar içinde olduğu için Fırat nehrine çok yakın olduğu için oradaki kum çok seyrektir.Yüksek su seviyesi ve yüksek su seviyesi nedeniyle sıvılaşma 4.6 oranında olmuştur.Ancak sıvılaşma daha yüksek oranda meydana gelen bir olaydır. Dolayısıyla bizim için de güzel bir örnek oldu.Deprem bölgesinde görev yapan meslektaşlarımız ve bilim insanlarımız için de güzel bir örnek.Olacağını düşünüyorum” dedi.

bafra-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu